Voorlichter

Als vrijwilliger van COC Kennemerland sta ik regelmatig voor een groep derdeklassers om een gastles te verzorgen. Elke klas is uniek, dus elke les loopt net even anders. Dat maakt het ook zo leuk. De scholen zijn weer begonnen, dus ook ons seizoen.
De klas die me het meest bij zal blijven, is een derde klas op het vmbo twee jaar geleden. De techniekklas. Medevoorlichter Peter en ik komen bij een onderdeel waarbij we de symbolen voor man en vrouw op het bord tekenen. Peter heeft het rondje en de pijl nog niet getrokken of de klas begint te lachen. Het vrouwelijke symbool met het kruis zorgt voor nog meer onrust. Nu zijn we dit rond dit deel van de voorlichting wel gewend, maar toch is het rumoeriger dan anders. Steeds als we naar de tekens verwijzen, begint het gegiechel weer. Dan komt de aap uit de mouw. In de techniek staan deze symbolen voor een trekschakelaar en een wandcontactdoos. De rest van de les spreken we voor een keer over ‘trekschakelaar’ en ‘wandcontactdoos’.
Vorig jaar stonden we weer op die school, een vierdeklasser kwam naar me toe. ,,Jullie gaven die les over homo’s en respect. Met die trekschakelaar en de contactdoos.” De les was duidelijk niet alleen Peter en mij goed bijgebleven. Hopelijk is onze werkelijke boodschap ook overgekomen

Deze column verscheen eerder als 60 Seconden in IJmuider Courant en op ijmuidercourant.nl

    Susanne